Zdrowe odżywianie

Warzywa

Ostatnio coraz częściej poruszamy temat zdrowego odżywiania, wśród dorosłych panuje kult bycia fit, a jeśli nawet nie jest się fit to trzeba przed koleżankami poudawać pijąc wodę kokosową, cały czas opowiadać o komosie i hummusie i nowych treningach. To, że widziało się je na you tube, akurat leżąc na kanapie i wcinając chipsy, to się przemilczy, niech koleżanka ma wyrzuty sumienia, że sama nie ma czasu na bycie fit. No a co z naszymi dziećmi czy są fit?

Coraz częściej na ulicach możemy zobaczyć otyłe dzieci i nastolatki z zawansowanym cellulitem. Czy możemy zrobić coś żeby ustrzec przed tym nasze dzieci? Przecież chcemy żeby były zdrowe, szczupłe i wysportowane, a no możemy, ale będzie wymagało to od nas dużo pracy, tylko ten wysiłek opłaci się całej rodzinie. Jaki jest sekret? Nauczyć dziecko od małego jeść zróżnicowane jedzenie, nie ograniczać się do ulubionego kotlecika z kurczaczka z ziemniakami, a tym bardziej nie proponować w nagrodę zestawu Happy meal, no chyba, że za kilkanaście lat chcecie oglądać swoje dziecko w reality show podczas, którego zmniejszą mu żołądek, a potem będzie walczyło po schudnięciu z obwisłą skórą. Dziecko od małego powinno poznawać nowe smaki, nowe potrawy i produkty. A jak nie będzie chciało jeść, nie cackajcie się z nim, nie umrze z głodu, ale za to jak zgłodnieje to samo wyciągnie rączki po jedzenie i nagle okaże się, że coś innego niż hamburger czy kotlecik może być smaczne. Można jednak zastosować inny sposób, dziecko żeby chętnie zjadło nową nieznaną potrawę musi brać udział w jej przygotowaniu. I to jest najważniejsze, wspólne gotowanie z dzieckiem, wyrabianie w ten sposób zdrowych nawyków żywieniowych, angażowanie malucha w prace kuchenne. I taki będzie właśnie nasz cykl. Przedstawię Wam przepisy na zdrowe, szybkie potrawy, które będziecie mogli przygotować z dzieckiem.

Sałatka z fety i arbuza

Składniki (na 6 porcji):

  • 2−4 limonki, zależnie od soczystości
  • 1,5kg słodkiego arbuza
  • 500 gr sera feta
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej mięty, posiekanej
  • 3−4 oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 100g drylowanych czarnych oliwek
  • czarny pieprz
  • miód

Przygotowanie:

Arbuza obierz ze skóry i usuń pestki ( jeśli dziecko jest jeszcze za małe żeby posługiwać się nożem, możemy dac mu za zadanie powybieranie pestek), po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi (i znowu zadanie dla malucha) i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą. dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek, na koniec polej sałatkę miodem.

Krem z groszku

Składniki

  • 400 gram groszku zielonego mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 gram serka mascarpone
  • wywar z kurczaka/kostka rosołowa
  • Plastry cienkiego boczku
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy około 700 ml rosołu lub wody z 1 kostką rosołową. Wrzucamy groszek i gotujemy go do miękkości. Kiedy groszek jest już odpowiednio miękki dodajemy ząbki czosnku i blendujemy groszek na gładko (Dziecko z naszą pomocą może również blendować). Dodajemy 100 gram serka mascarpone i blendujemy ponownie, aby groszek połączył się z serkiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelni smażymy na chrupko boczek . Na wierzch zupy dajemy odrobine mascarpone, może też być gęsta kwaśna śmietana i układamy plastry chrupiącego boczku.

Placuszki z cukinii i fety.

Składniki (na 6 porcji):

  • 800 gr cukinii (2 średniej wielkości lub 3 nieduże)
  • 2 papryki czerwone
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 250 gr fety
  • 6‐8 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki
  • koperek

Sos czosnkowy:

  • 1 opakowanie naturalnego jogurtu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku.
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli i odstawić na jakiś czas. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją dobrze. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii, to samo zrobić z czerwoną papryką. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz koperek. Teraz wraz z maluchem możemy formować niewielkie placuszki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

Zaloguj się, aby skomentować

Polecane